Welkom op onze website!

Acta Theater én MuziekWie zijn de mensen achter RoosenStruik? Misschien kent u ze wel: Guido de Roos en GeaStruiksma. Zij zijn de eigenaars van het beroepsgezelschap Acta Theater én Muziek, waarmee zij gemiddeld drie keer per week optreden in verschillende voorstellingen en acts.

Gea Struiksma komt uit een muzikaal nest: haar vader was kerkorganist en haar moeder dirigeerde zangkoren. Het huis waar Gea geboren is, kijkt uit op Schouwburg de Harmonie in Leeuwarden.
   
Ze volgde als tiener les op dwarsfluit en accordeon. Al snel acteerde zij in jeugdtheatergroep Finnisj, dat later opging in Tryater. Gea speelde enkele gastrollen in grote Tryater-producties en werkte later als trainingsactrice bij o.a. Kiss-communicatie. Bij Pepper & Co acteerde ze in producties door het hele land. Ondertussen volgde ze de Theaterschool in Nijmegen, zangles en logopedie. Met à-capella groep De Stembent behaalde ze een prijs op het Friese Songfestival Liet.
   
In 1997 richtte ze haar eigen bedrijf Acta Theaterproducties op, dat eigen voorstellingen en acts speelde. In samenwerking met eetcafé Spinoza richtte ze ook Theaterrestaurant Descartes in Leeuwarden op. Na vijf jaar groeide Acta uit tot een theatergezelschap met een twaalftal vaste beroepsspelers en werd het zaaltje te klein. Tegenwoordig speelt Acta veel in het noorden en regelmatig in alle windstreken van Nederland.

Guido de Roos is voor driekwart Vlaming en Fries, veredeld met een kwart Italiaanse passie die door zijn aderen vloeit. Guido komt uit een muzikale en creatieve familie waar gespeeld en lesgegeven werd op orgel, piano en viool. Zijn vader tekende en schilderde verdienstelijk op jonge leeftijd en na een gevarieerde loopbaan gaf hij in België pianoles waar hij ook acteerde aan het Gentse toneel.
   
De spreekwoordelijke appel valt niet ver van de boom: als kind was Guido ijverig aan het tekenen en portretteren, als jongeling speelde hij gitaar in z'n eerste popbandjes. Als jonge autodidact schreef hij mee aan computerboeken voor Academic Service en gaf hij als freelancer intensieve computertrainingen voor o.a. het gerenommeerde Compu'Train. Ondertussen speelde hij in verschillende popgroepen en tijdens jamsessies musiceerde hij met meer en minder bekende (inter)nationale artiesten her en der in het land.
   
Na een periode van fulltime huisvaderschap maakte Guido een al-dan-niet-verwachte switch. Hij ging deeltijd werken als gitaarexpert bij een toonaangevende muziekspeciaalzaak, terwijl hij bouwde aan een zelfstandig artiestenbestaan. Om uiteindelijk theater en muziek te gaan maken bij Acta Theaterproducties, dat sindsdien Acta Theater én Muziek heet. Een typische carrière van een linkshandige creatieveling.